Buurtschap te Veld is niet zomaar een buurt. Hier woon je letterlijk in het groen, met je buren.  De natuur is de basis, de woningen zijn te gast.

Het gebied van 137.000 m2 groot ligt in het noorden van Eindhoven, aan de Castiliëlaan.

 

Vind Buurtschap te Veld
via Google Maps.

Een natuurlijk raamwerk

Denken vanuit groen
Wie een nieuwe woonwijk bouwt, kan uitgaan van de gewenste woningen, en daaromheen het groen bedenken. Bij Buurtschap te Veld werken we compleet andersom.

Bij het ‘tekenen’ van de wijk waren het oorspronkelijke en bestaande landschap het vertrekpunt. De structuur met onder meer de bomenlanen, open velden, dichte bossages en houtwallen vormt de basis. Door hier op door te bouwen ontstaat er een groen raamwerk met daarin verschillende ‘kamers’.

Kamers
In elke kamer komen zo’n 30-50 woningen, met uitschieters naar 80 woningen. Met zo’n aantal weet je wie je buren zijn. De kamers zijn steeds anders, met een andere combinatie van woningen, een andere indeling en een andere dichtheid. Ze hebben hierdoor allemaal een eigen identiteit.

Naast de bewoonde kamers is er ruimte voor andere zaken. Zo is er een buurthart waar de nadruk ligt op elkaar ontmoeten, ligt de Stadsakkers midden in de wijk en zijn er plannen voor een natuurspeeltuin.

Overvloed van groen

Buurtschap te Veld is groen. In plaats van groene pleintjes toe te voegen aan een plan vol steen, nestelen we woningen in een overvloed van groen, met kruidachtig gras als tapijt. Het landschap is de basis, de woningen zijn te gast.

Ecologie
Met Buurtschap te Veld bouwen we niet alleen woningen maar een permanent natuurlijk landschap. We voegen honderden bomen en struiken toe, van verschillende leeftijden. Daarbij kiezen we voor beplanting die past bij dit gebied. We zorgen voor natuurlijke waterberging en geven een boost aan de biodiversiteit. In dertig jaar groeit hier een waardevol natuurlandschap.

Kriebelbeestjes
Elk seizoen beleef je de omringende op een andere manier, door uitbundige bloei of door het verkleuren en vallen van de bladeren. Al dat groen heeft invloed op hoe het wonen er in de praktijk uit ziet. Je krijgt natte voeten van de dauw op het gras. Kinderen spelen in de modder. En ook heel veel kriebelbeestjes hebben hier een thuis. Aangeharkt is de omgeving allerminst. Dat zal niet iedereen aanspreken. Buurtschap te Veld is bedoeld voor wie hier wel enthousiast van wordt.

direct vanuit
je huis met je voeten
in het gras

Paden, wegen en parkeren

Kruip door sluip door
Met de auto een rondje rijden in Buurtschap te Veld is niet mogelijk. Je kunt wel in en uit. Doorgaande bospaden verbinden voor de fietser en voetganger wel alle kamers met elkaar. Verder is er een netwerk van veldpaden, bruggetjes, en kruip-door-sluip-door-paadjes die de verschillende kamers met elkaar verbinden.

Wegen zijn alleen verhard waar nodig. Op andere plekken kiezen we voor halfverharding of gewoon een natuurlijke pad.

Openbaar vervoer
Bij Buurtschap te Veld is een HOV-busverbinding.

Autovrije kamers
Wie afslaat naar een kamer, komt een andere wereld binnen. Een overgang van snel naar langzaam, van hard naar zacht, van bewegen naar wonen.

De kamers zijn in principe autovrij. Natuurlijk kan er een verhuisbusje of ambulance komen, maar parkeren doe je in de aangrenzende parkeerruimte. In Buurtschap te Veld heb je dus niet je auto ‘voor de deur’.

Op de parkeerruimtes, bij entree van de kamers, is ook ruimte voor deelauto’s en -fietsen, en bijvoorbeeld voor een kluis voor pakketjes en een bolderkar om zwaardere spullen naar je woning te brengen. Samen met je kamer-buren kun je hier afspraken over maken.

Buurtschap te Veld is opgebouwd uit kamers, waar steeds groepen woningen staan. Het zijn mini-buurtjes met een eigen karakter en gezamenlijke ruimte.

In de kamers

Woningen in ’t veld
In de kamers zijn de woningen anders geplaatst dan op andere plekken gebruikelijk is. Niet in een strak patroon van rijtjes met elk een eigen voor- of achtertuintje.

Hier woon je in het landschap. De woningen staan verspreid over het veld, in een kring, in clusters of in groepjes. Per kamer wordt bekeken wat de beste inrichting is. De buitenruimte is vrijwel helemaal gezamenlijk. Je hebt wel een eigen terras of veranda, maar dat ligt direct en open aan de openbare ruimte.

De meeste kamers zullen zo worden ingericht dat je aan de buitenrand (dicht tegen de bomen) wat meer op jezelf bent, en aan de binnenzijde meer openstaat richting je buren.

Samen inrichten
In de kamers tussen de woningen ligt een uitdagend open veld. Hier voel je de rust en vrijheid, maar het biedt ook alle ruimte om te spelen, samen te eten of samen of iets anders te ondernemen. Misschien wordt het een moestuin, een boomgaard of een speelplek. Of het blijft lekker leeg. De bewoners van de kamer bedenken zelf wat het beste is.

Circulaire woningen
De woningen zelf zijn heel verschillend. Groot en klein, voor alleenstaanden en gezinnen. Gestapeld, geschakeld of vrijstaand. Ze worden zoveel als mogelijk circulair gebouwd en de meeste krijgen een houten gevel.

*

gemaakt voor voetgangers,
geen auto voor de deur