Bezoekers uit Caraïbisch gebied leren van Buurtschap te Veld

Op de drie overzeese gebiedsdelen en de drie bijzondere gemeenten van Nederland in het Caraïbisch gebied wonen ook mensen in sociale huurwoningen. Er zijn daar net als in Nederland corporaties die daarvoor zorgen.

’thuis heeft in het verleden de woningbouwcorporatie op Bonaire ondersteund met tal van administratief-organisatorische en technische zaken. Daaruit is een warme band ontstaan en vindt nog steeds regelmatig contact plaats.

De corporaties op de zes eilanden werken ook samen en hebben zich verenigd in de branchevereniging Caneye. Jaarlijks bezoekt een vertegenwoordiging van Caneye Nederland voor bijscholing, overleggen met de overheid en bezoeken  projecten en corporaties om van elkaar te leren.

 

Op 19 mei is de delegatie bij ’thuis in Eindhoven geweest en hebben we enkele projecten bezocht en toegelicht. Zo ook Buurtschap te Veld. Daar werd op dat moment volop gebouwd aan nieuwe, prefab woningen. Dan blijkt dat er grote verschillen zitten in de mogelijkheden op de eilanden en hier!

Zo zijn houten gebouwen niet echt een optie door bijvoorbeeld termieten. Andere materialen   misschien weer wel. En hoe zit het met de orkaan-bestendigheid? De bouwmethode en de snelheid waarmee het plan is uitgewerkt tot het moment waarop de eerste huurders introkken wekte verbazing; zo snel? Dat is bijna ondenkbaar daar.

Onder de indruk van de transparante samenwerking waarmee we hier steeds meer mooie projecten vorm geven nam het gezelschap afscheid. Ik denk dat we ze hebben kunnen inspireren!

Rob Weijers, gebiedsregisseur Eindhoven bij ’thuis